2019 - Félévhallgatás az USA-ban (Molnár Dániel)



Másodéves sport-és rekreációszervező hallgatóként vettem részt az Erasmus+ programjában. Ezen belül az Amerikai Egyesült Államokbeli Slippery Rock egyetemen.
Egy szemesztert töltöttem ott, ami az ottani rendszerben ez 4 hónap. Sports management szakon, négyféle kurzusom volt amiket szabadon lehetett választani.

Több féle sport orientált óra volt és ezek közül a következőket választottam: Intro to sports management, Sports management and ethics, Sport communication and technology és a Wellness through movement amit mellesleg egy volt TF-es tanár tartott Dr. Kovács István.

Az órák gyakorlatorientáltak így nem csak elméletben foglalkoztunk a témákkal. A három Management órát egy hölgy tartotta aki mindig naprakészen beszélt a tananyagról. Ez alatt például azt értem, hogy a Super Bowl ideje alatt főként arról volt szó és aköré épültek az órák. Voltak rövid és hosszútávú projektek is amelyek alapjait a szemeszter során meg is tanultunk az órákon, így gyakorlatban is volt lehetőségünk ezeket gyakorolni. Nem volt különösen szétválasztva a szorgalmi és vizsga időszak. Egész szemeszter során a beadandókból, órai munkákból, és a projektmunkákból szerzünk pontokat amelyekhez hozzájön a félévi és az év végi vizsga pontszáma is. Az így összeadott pontokból kapjuk az érdemjegyet. Az órarendem ebből a 4 tárgyból állt össze: hétfőn, szerdán és pénteken voltak, viszont csak 50 percesek.




A kollégium teljes mértékben kényelmes és élhető. Ketten voltunk egy szobában és a fürdős blokk a folyosón volt. Minden nap takarítószemélyzet járt tisztítani így semmi probléma nem merült fel ezzel kapcsolatban. A kollégium földszintjén billiárd, ping-pong asztal, ital és étel automata volt. Az étkezés számomra nagy kérdés volt, hogyan tudom megoldani de ez a kérdés az első napom után elszállt. Számtalan lehetőség van étkezni így mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. A fő ,,menza” all you can eat szisztéma alapján működik egész nap így az adagokkal sosincs probléma. Emellett a campuson hamburgerező, kínai étterem, grill-autó és Starbucks is megtalálható.

A sport komplexum a következőket biztosítja az összes diák számára: egy rövid pályás medence, mászófal, 4 kosárlabda pálya amik fölött körbe egy rekortán és ezek mellett egy kondicionáló terem. Reggeltől késő estig akármikor igénybe lehet venni ezeket. A város elég kicsi, viszont az egyetemi közösségi élet annál nagyobb. Az egyetem számtalan programot szervez, így jutottam el Bostonba egy hosszú hétvégére. Emellett a hétvégék során mindig számos házibuli van. Az egyetem egy külön csapattal segíti a külföldi diákokat, akikre minden esetben tudtunk támaszkodni és készséggel segítettek is. Bármilyen kérdés ha felmerült, nagyon szívesen válaszolok e-mailben: molnar.dani23@gmail.com.

Molnár Dániel

(Fotók: Molnár Dániel)